La Cabanya es troba a Collserola, és el lloc que fem servir com a taller de creació i recerca artística amb el medi natural.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE GRÀFIC DE NIL NEBOT “L’IMMENS MINÚSCUL”
13 d’octubre de 2016 a les 19:30 h.
Tinta Invisible Edicions
Lleó, 6 – 08001 Barcelona
En posar-se a pintar, no hi ha cap idea preconcebuda, l’única pauta a seguir podria dir-se que és el blanc primigeni i la interacció dels elements orgànics. L’aigua i el temps absorbent, tot submergit en una atmosfera etèria, prenen forma.
La nostra comprensió científica d’allò que ens envolta, ens dóna paraules per l’inexplicable, però entre tants infinits, encara hi queda espai per l’espiritualitat, per assumir que les paraules mai no podran dir-ho tot.
Les successions de punts, els gravats tectiformes, així com algunes ampolles i aparells passen a formar part d’un enrevessat teixit que navega a la deriva entre grans aiguades, veladures, camps de colors i textures.
Aquests són alguns dels trets característics que presenta aquest recull de la meva obra en aquarel·la del darrer any.
Amb molta il·lusió, tinc el plaer de presentar aquest llibre gràfic titulat L’immens Minúscul.
Exhibition “RITUS” Santa Coloma de Queralt
“RITUS exhibition” és el simple resultat d’un moment; d’una inversió gairebé carnavalesca en la que l’humà que dominava la natura ha passat a ser-ne un súbdit. L’entorn mana i en ell ja no som ni tant sols números; ara som un element del tot prescindible. Allunyats de la pressa contemporània decidim crear cabanes, pujar als arbres, tornar a l’origen, cercar pedres i fer-ne eines. Optem per callar i donar veu a les cordes fetes amb canyes, a les pintures sense rostre, als vidres trencats del camí. Decidim aturar-nos i situar-nos en el món que el nostre imaginari ha decidit crear. I us preguntareu el per què? i nosaltres diem – perquè sí-.
Núria Martín Esteban
(La Floresta, abril 2016)
new work making land art
This autumn i’ve been working several weeks in the mountains making land art. Here we have the results of a reflexive way of painting in absolute contact with nature. Being alone makes everything seem more personal and intense, that’s why i think that the best way to create is being alone.
Exhibition “El camí de les contradiccions” / “The way of contradictions”
Exposició “El camí de les contradiccions” / Exhibition “The way of contradictions”
Fer, malgrat tot / Malgrat tot, fer
Parlo per boca de molta gent, nostàlgica del passat, d’un passat no viscut i enrevessadament enyorat, em trobo dient o, més ben dit, defensant la ferma voluntat de reivindicar els nostres dies; de ser deutors dels temps que transcorren; d’acceptar que vivim en el moment en el que vivim, a gust o a desgana, girant la moneda o la truita, si es prefereix, però sense deixar d’enriquir-nos de tot el que ens fa bombejar la sang; el que empeny el vermell espès dels ventricles als capil·lars a ritmes desbocats, pizzicatos frenètics; el que eixampla els pulmons; el que ens fa gaudir i patir alhora, ens inquieta i ens ofèn, ens agrada i ens repugna. L’esponja grisenca mai dubta sobre què triar i sempre escull les coses que més la fan treballar, cada vegada més plena, més capaç.
El contradir-se és conseqüència de l’actuar i, en aquest món, tots som actors mediocres, com el malabarista a qui li cau sempre l’última bitlla o el Rei Lear que no sap aprofitar la fugida del guió, el lapsus de la pauta i, de sobte, calla. Calla poruga de trepitjar l’esglaó del surar, del contemplar sense ser vist, del fotre-se’n de tot i de tothom gràcies a la seguretat. La seguretat de les coses ben fetes, de la capacitat i de la confiança, un cop més, de girar la moneda o la truita, si es prefereix, i crear del dubte, del descuit, de l’anècdota, la veritable acció. Acció com a vida, escenari com a terra.
Malgrat tot, és tasca feixuga no emmirallar-se en el passat. Transportar-se a temps remots, afamats de detalls que ens fugen de la comprensió i fascinar-nos amb el que la història ens ha fet conèixer, sigui vertader o poc fiable, acceptant que la ficció genera imatges molt personals i, en definitiva, que el que te valor és imaginar, viatjar anys enrere i cap a futurs apassionants des d’un punt fix, sense necessitat de rigor històric, simplement amb la il·lusió del dubte, del qüestionar-s’ho tot, del pensar que potser va ser així i, sinó, tant me fa, ser ferms amb les nostres idees, contrastar-les i enriquir-les.
El platejat pàl·lid al rostre de Constantí, el porpra senyorial de Justinià i Teodora, el peu que li manca a un dels tetrarques de pòrfir a Sant Marc de Venècia, el ciri que cremava a la plaça de Burgos condicionant el temps dels mestres d’obres per presentar un projecte de catedral, les tropes triomfals de Marc Aureli escarpades sobre el fust helicoïdal que la pluja i el vent encara no han pogut vèncer, la preocupació del rei Martí en no tenir hereu en contraposició a l’alegria Trastàmara, les coves ennegrides pel sutge, la primera pedra i l’última en un marge de ponent… La història crea un imaginari que és engolit per ell mateix. Una bèstia morta de fam, de fam d’històries i d’afany per explicar-les s’engreixa, tipa de mentides que omplen la panxa, però plena de detalls, simples, admirables, que fan enlairar les ments més curioses permetent crear un aiguabarreig anacrònic que ens ajuda a afrontar-nos, o per què no?, a gaudir del present, augmentant inesgotablement aquest anacronisme etern que és la vida. La nostra, nodrida de les que ja han passat i preparada perquè el futur pugui aprofitar el millor de nosaltres, sigui gran o petit, tot pot ser rellevant. Des de la piràmide de Keops a la petita marca de cisell que hi ha en una de les seves pedres. Som una olivera mil·lenària plena d’empelts que encara fa néixer olives.
Pau Minguet. Belltall, agost del 2015.
INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ “EL CAMÍ DE LES CONTRADICCIONS”. 9 de setembre de 2015. CAN GINESTAR
Inauguració:
Dimecres 9 de setembre a 2/4 de 8 del vespre.
El Celler de Can Ginestar
Carles Mercader 17, 08960 Sant Just Desvern
“Transportar-se a temps remots, afamats de detalls que ens fugen de la comprensió i fascinar-nos amb el que la història ens ha fet conèixer, sigui vertader o poc fiable, acceptant que la ficció genera imatges molt personals i, en definitiva, que el que te valor és imaginar, viatjar anys enrere i cap a futurs apassionants des d’un punt fix, sense necessitat de rigor històric, simplement amb la il·lusió del dubte, del qüestionar-s’ho tot, del pensar que potser va ser així i, sinó, tant me fa, ser ferms amb les nostres idees, contrastar-les i enriquir-les.”
Pau Minguet. Belltall, agost del 2015.
De dilluns a dijous, de 10.30 a 13 h i de 16.30 a 21.45 h. Divendres, de 16.30 a 21.45 h.
Dissabtes, de 10 a 13.15 h i de 18 a 20 h. Diumenges, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h.
Inauguració exposició “Collserola” el dijous 21 de maig a Sant Just Desvern
Nil Nebot, Jan Nebot i Joaquim Orriols exposen amb Noplace.
C/Carles Mercader 14, Sant Just Desvern
“L’Homme est entre les images”
Paul Éluard
“Podríem suportar el pes d’una vida amb la visió d’una imatge.
En imatges anhelem, vivim i ens construïm.
El silenci natural, el silenci de la matèria, la música de colors i forma, la zona mítica dels avantpassats; una imatge per un diàleg perdut, la pàtria en un conjunt d’imatges, la lluita (conscient o no) de societat, temps histèric i individu, i la pau retrobada en un indret de la naturalesa, són constel·lacions de significats i imatges que viuen en el rerefons del dia d’aquests joves.”
I.C.
COLLECTIVE EXHIBITION AT THE GALLERY “JORDI MIGUEL”
Opening May 11, 2015.
BULEVARD ROSA
Passeig de Gràcia, 53, 08007 Barcelona
PAINTING LIVE AT THE CABARET
Dissabte 18 d’Abril, en Joaquim Orriols i jo vam ser convidats a participar en el Cabaret artístic al casal de joves de Sant Just Desvern. L’actuació anava acompanyada d’un àudio, i mostrava la nostra vivència del procés creatiu. Agraïments a la gent del cau per la seva organització, al públic per la seva atenció i en especial al Jan Nebot per documentar l’acció amb la seva fotografia.
New work
Contemporary rock art
3/2015
Collective Exhibition
Inauguració de l’exposició col.lectiva Evasionistes d’avui a La Puntual.org (mercantic St.Cugat). Obert del 26 de Març al 19 d’Abril
http://www.bonart.cat/actual/evasionistes-davui-a-la-puntual/
EXHIBITION NIL NEBOT “L’ART ÉS L’HOME AGREGAT A LA NATURALESA” BOCANORD
“L’ART ÉS L’HOME AGREGAT A LA NATURALESA”
Vincent Van Gogh
Sovint penso en aquesta frase, tothom sap que és l’art, però constantment s’està renovant la definició d’aquest, en part si algú hagués pogut explicar de forma precisa de què es tracta, potser no valdria la pena seguir investigant. Quan arribo al punt de no entendre el sentit de la meva pròpia pintura recorro a la frase de Van Gogh. Potser és més certa del que mai no havia pensat.
Potser l’art és una extensió de la naturalesa dintre de l’espècie humana, i està situat al nivell d’una necessitat vital per algunes persones. Potser l’art és simplement la conseqüència d’una sèrie de casualitats, com tot allò creat per la naturalesa. És aquí on resideix la bellesa de la pintura? Si l’art és l’extensió de la naturalesa dintre de cada un de nosaltres, perquè hem d’utilitzar materials artificials, quan la naturalesa ens ofereix tot el que necessitem?.
2014
EXHIBITION NIL NEBOT L’ART ÉS L’HOME AGREGAT A LA NATURALESA. ESPAI DE LLIURE CREACIÓ CARME MALARET
Exposició individual a l’Espai de Lliure Creació Carme Malaret.
L’objectiu d’aquesta mostra, és apropar als seguidors de L’Espai de Creació Carme Malaret a la meva obra creada per al projecte “L’art és l’home agregat a la naturalesa”. Una part ha estat duta terme en mig de l’entorn natural mitjançant tècniques en què els materials artificials no hi tenen cabuda. El conjunt exposat pretén evocar en l’espectador les sensacions de la vida salvatge, representa un retrobament amb l’ànima més primitiva de l’esser
humà.
L’exposició mostra obres de caràcter pictòric i escultòric, a més a més de la projecció del vídeo “L’art és l’home agregat a la naturalesa” i de la mostra dels materials i eines que van ser utilitzats per crear-les.
2014
DOSTRECEGALLERY Nil Nebot
L’ORIGEN DE LA CREATIVITAT
Esdeveniment realitzat a L’Espai de Lliure Creació Carme Malaret.
Nil Nebot i Toni Molins pinten en directe durant tres dies el que després quedarà exposat.
2014
COLLECTIVE EXHIBITION “NOPLACE” SANT JUST DESVERN
Nil Nebot va participar a la mostra de Noplace amb diverses pintures, el logotip de l’exposició i un mural fet amb Joaquim Orriols.
La provisionalitat i el caràcter efímer que manté per definició, fan de Noplace un subjecte innovador molt pròpi dels temps que còrren. Té la voluntat de donar visibilitat als que començen.
2014
Exhibition “Desfiguracions” Nil nebot. Espai Lib
Exposició individual de Nil Nebot a l’Espai LIB.
“DESFIGURACIONS”
La llenya que ens escalfa mentre crema al foc a terra, a poc a poc deixa de fer guspires. Fins i tot el tronc més gran es consumeix i el vermell rogent de les brases es torna gris pàl·lid. En els boscos, els arbres de fulla caduca perden el verd i deixen a la vista el seu entramat de branques, com si d’un esquelet es tractés.
L’aspecte de les coses canvia. Res no és etern. El temps empeny amb molta força i ho sotmet tot a un constant canvi.
Representar amb pintura un procés de canvi és molt complicat. El fet d’intentar realitzar una imatge amb tots els diferents aspectes d’un cicle és una tasca molt arriscada. Possiblement la superposició o combinació d’estats d’aquest determinat cicle generarien incerteses i confusions. No crec que això fos un problema, ja que crear dubte i confusió al públic és un dels principals objectius de molts artistes.
Però el que generen les obres que el Nil Nebot presenta en aquesta exposició també té un gran atractiu. El que ell anomena desfiguracions potser són simples instants dins d’aquests cicles que jo he esmentat. Permeten a tothom que les observa el repte d’imaginar si aquesta peça ha tingut un passat, és el present, o serà el futur d’un element arrossegat per un riu tan cabalós com és el temps.
Pau Minguet
2014
Colective exhibition “SOM”
Quan s’exposen obres de diferents artistes en una mateixa exposició s’intenta trobar un diàleg entre les peces, una connexió que s’estableix entre les diferents obres.
La feina del comissari, sovint, és la de crear aquesta connexió mitjançant un discurs, un fil argumental per la mostra. En el cas de l’exposició que es presentarà el dia 11 de desembre a l’espai Bacantoh, la presència d’un comissari podria ser qüestionada per molta gent. Els 4 artistes que exposaran són joves de la mateixa generació. És inevitable trobar relació entre les seves obres ja que conviuen en la mateixa societat i els problemes i incerteses són compartits.
Els somnis, la natura, el voler refugiar-se del món que ens envolta els porta a crear una sèrie d’obres carregades de sentit que, de ben segur, juntes en un mateix espai permetran obrir un gran ventall d’interpretacions i diàlegs entre elles i amb tothom qui les contempli.
Pau Minguet
2013
EXHIBITION ESPAI CULTURAL FRANCOLÍ GALLERY
L’inici de l’aventura
Començar una trajectòria artística sempre és apassionant, però alhora es un camí ple d’incerteses. En els inicis de tots els artistes hi ha molts dubtes. Sovint, en artistes que han obtingut un cert prestigi s’observen els primer treballs per tal d’entendre la seva obra posterior. El treball que el Nil Nebot presenta en la seva primera exposició en què participa és l’inici d’un trajecte que ningú no sap cap a on anirà, però ben segur que estarà influenciat per aquestes primeres peces o, si més no, li serviran de base per a futurs camins.
En aquests moments inicials, percebem en l’obra del Nil algunes característiques. En primer lloc, la presència d’uns elements figuratius que es fonamenten en el seu domini del dibuix, el qual li permet experimentar amb gran seguretat. En segon lloc, els materials emprats per a realitzar les obres; sovint el fang i altres elements naturals substitueixen la pintura i plomes d’ocell, petits bastons o pedres, entre d’altres estris, s’utilitzen com a pinzells. L’ús d’aquesta sèrie d’elements fan que les peces estiguin dotades de textures molt peculiars. Finalment, el joc intern que es produeix en cadascun dels quadres, plantejant a l’espectador un punt de tensió entre la figuració (aquests personatges amb un fort lligam amb la naturalesa) i un tempteig amb allò abstracte, és el que dóna més força i personalitat a l’obra del jove artista.
A mesura que el camí del Nil Nebot avanci, sabrem la rellevància que haurà tingut aquesta obra inicial en la seva trajectòria com a artista. I mica en mica veurem com els dubtes i les incerteses es fondran.
Pau Minguet
2013
Book “L’Art és l’home agregat a la naturalesa”
De nen sempre havia jugat al bosc, actualment, aquests jocs s’han convertit en la meva vida.
L’objectiu inicial d’aquest llibre era desenvolupar un mètode tècnic per poder fer art en l’espai natural; però construir aquesta sèrie de processos no era suficient, per això es va centrar a reflectir l’experiència personal que suposa crear al bosc.
El llibre pren forma de diari en el qual manifesto un procediment creatiu propi en què no està permesa la utilització de materials artificials.
Es tracta d’una edició limitada de 100 exemplars.
PETJADES DE FANG
Pròleg de Pau Minguet
Belltall, gener del 2014
Caminar per la muntanya és molt més complicat del que la gent pensa. Des de fa anys m’agrada molt fixar-me com les persones que no hi estan acostumades s’esforcen per encadenar les passes. Sempre tenen les mans preparades per frenar la caiguda, aferrar-se a una branca o desestabilitzar al company més proper. Sembla mentida que sempre trepitgen les coses que més rellisquen. Es perden, s’embruten, es punxen, s’esgarrinxen i sobretot es queixen, i molt!
Sempre m’he considerat un noi de muntanya. Acostumat als camins més complicats i als boscos més espessos. Però si he de dir la veritat, al Nil costa molt seguir-li el ritme. S’enfila amb pas ferm carena amunt, amb les mans a les butxaques, preveient sempre el camí que seguirà, anticipant les direccions i el rumb que prendrà. Observant, escoltant, pensant i sobretot respectant la natura que l’envolta. Aquest pas ferm sembla que sigui el mateix amb el qual s’ha aventurat en el camí de l’art. Però, de la mateixa manera que t’atures per contemplar el paisatge i recuperar-te una mica després de la pujada, pensant en tot el recorregut que has fet per arribar fins aquest punt, també cal, a l’hora de crear certes peces, aquesta pausa i reflexió.
Tot aquest contacte amb l’espai natural obre els ulls. Hi pot haver millor rebost que el bosc? La voluntat de deixar rastre, de conviure amb la natura, d’integrar-se, però, amb certa distància, assumint la condició de foraster però demanat ser acceptat per tot el que l’envolta és el que el Nil aconsegueix fer.
Sovint em plantejo l’obra del Nil com a quelcom que depèn molt de la natura, però que sense la intervenció física i intel·lectual d’ell mateix no es podria concebre. Igual que les primeres pluges que cauen després de sembrar empenyen el gra a néixer i a tacar d’un verd tendre tota la terra. Però quan a poc a poc s’hagi tenyit d’un brillant daurat tornarà a requerir la mà de l’home, de la mateixa manera que els llucs que creixen més rectes en els ametllers s’hauran de tallar perquè el fruit de la propera collita sigui de més qualitat. En certa manera, es deixa actuar a la natura però amb una sèrie de normes, de restriccions, d’atzars, i també, evidentment, de beneficis. Això es pot veure en el fet que les espigues de blat siguin més altes i espesses depenent de la pluja que les hagi regat o que una pedra on el Nil ha deixat restes de pigment tingui més o menys regalims. Dotant així a l’obra d’una sèrie de característiques molt particulars.
El dilluns 23 d’abril de l’any 1849 Eugène Delacroix va escriure: “Crec que es pot afirmar, segons les notícies que ens entren pels ulls des de fa un any, que tot progrés ha d’ocasionar necessàriament no un progrés encara major, sinó al final la negació del progrés, el retorn al punt del qual s’ha partit”. Segurament no podríem coincidir en aquest punt de partida que esmenta el pintor romàntic. S’ha de buscar un inici, una base, per més inventada o imaginada que sigui, traslladar-se en un lloc llunyà però alhora proper per a ell. És una tasca que el Nil realitza. La recerca d’aquest punt és el que permet que pugui seguir creant, però, amb la tranquil·litat que no hi ha una meta més enllà de la que ell mateix es pugui proposar.
Anar fent! I sense presses, perquè encara que el camí de l’art s’acabi, sempre ens quedarà passejar per la muntanya.
DOCUMENTARY “L’ART ÉS L’HOME AGREGAT A LA NATURALESA”
Documentary by Jan Nebot describing the land art creative processes of Nil Nebot in nature
2014
Children’s digital book “L’EXTINCIÓ”
Children’s digital book written and illustrated for the editorial “Didacticolite”
Watercolur on paper
It is available in Spanish and French
2013
Not for sale